wtorek, 27 grudnia 2016
poniedziałek, 26 grudnia 2016
Zupa z karpia
Składniki:
- Głowa z karpia lub filet z karpia
- Pietruszka
- Seler
- 7 rodzynek
- Smietana kremowka
- 2 łyżki mąki
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
Przygotowanie:
1) karpia, pietruszkę, seler, ziele i liść wkładam do garnka i zalewam wodą
2) po 15 minutach wkładam rodzynki
3) gotuje jeszcze 30 minut; jak ostygnie dodaję śmietanę i mąkę
niedziela, 25 grudnia 2016
Sałatka z łososiem
Składniki:
- Łosoś wędzony
- Kukurydza
- Jajka ugotowane na twardo
- Koperek
- Majonez
- Śmietana
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
1) jajka kroję w kostkę, łososia kroję na mniejsze kawałki
2) sałatkę układam warstwowo: łosoś, jajka, sól, pieprz, kukurydza, śmietana, majonez, łosoś, jajka, sól, pieprz, kukurydza, śmietana, majonez, łosoś, koperek
Sernik z kokosem
Składniki (ciasto) ( przepis na dużą blachę):
- 30 dag mąki pszennej
- 10 dag margaryny lub masła
- 10 dag cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 żółtka
- szczypta soli
masa serowa:
- 1 kg twarogu (może być z kubełka)
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 4 żółtka
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy
beza kokosowa:
- 3/4 szklanki cukru
- 6 białek
- 20 dag wiórków kokosowych
- szczypta soli
Najpierw przygotuj kruche ciasto, czyli przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp cukier i szczyptę soli. W górce z mąki zrób dołek, wbij tam jajka i wlej żółtka. Posiekaj masło i całość zagnieć szybko na jednolite ciasto.
Wyłóż ciasto na posmarowaną masłem blachę i oprószoną mąkę. Ja poprzekłuwałam ciasto widelcem w paru miejscach by lepiej rosło. Włóż do piekarnika na ok 15 min. na temperaturę 180 stopni.
W tym czasie zmiksuj wszystkie składniki z masy serowej i wyłóż na lekko podpieczone już ciasto na około 50 minut
Na kwadrans przed końcem pieczenia wyłóż na niego bezę kokosową i jeszcze raz wstawić do piekarnika. Bezę robi się tak: ubij schłodzone białka z dodatkiem odrobiny soli na sztywną pianę, po czym stopniowo dodawaj cukier (nadal ubijając). Na koniec wsyp wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
Semifreddo
Składniki:
- 1 l śmietany 35%
- 4 jajka
- 6 łyżek cukru pudru
- mleczna czekolada
- skórka pomarańczowa
- rodzynki
- jeśli masa nie jest zbyt słodka można dodać jeszcze trochę cukru
Przygotowanie:
- Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel.
- Białka ubijamy na pianę z dodatkiem odrobiny soli.
- Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej kogel mogel, bakalie i pokrojoną w nieregularne kawałki czekoladę. Na samym końcu dodajemy sztywną pianę z białek. Delikatnie mieszamy.
- Keksówki wykładamy folią spożywczą (tak aby wystawała ponad brzegi na około 5 cm). Napełniamy je masą. Zamrażamy. Deser gotowy jest do spożycia po około 3 godzinach.
sobota, 24 grudnia 2016
niedziela, 18 grudnia 2016
sobota, 17 grudnia 2016
Ciasto czekoladowe z nutką pomarańczy
Składniki
4 jaja
2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1/2 szklanki wody
2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
starta skórka z pomarańczy ( trzeba zetrzeć tylko pomarańczowy kolor bo część biała zaraz pod nią jest gorzka)
3 płaskie łyżeczki cynamonu
2 duże jabłka pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
masło, cukier, wodę i kakao zagotować i wystudzić. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem i wymieszać. Ubić pianę z białek i dodać do masy. Wsypać skórkę, cynamon i jabłka. Piec do suchego patyka ok 35 min w temp 180 stopni.
środa, 7 grudnia 2016
Pierogi ruskie
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 3/4 przegotowanej, gorącej wody
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka soli
do farszu:
- 100 g białego sera
- 1 cebula
- 3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
Przygotowanie:
1) Ciasto: w garnku zmieszać razem wszystkie składniki dodając stopniowo gorącą wodę; na początku mieszam ciasto łyżką z uwagi na gorącą wodę; na końcu wyrabiam ciasto ręcznie dodając tyle mąki aby się nie kleiło
2) cebulę pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni
2) cebulę dodać do sera i ugotowanych ziemniaków; masę rozrobić widelcem, dodać sól i pieprz i dokładnie wymieszać
3) wkładać farsz na środek ciasta
4) pierogi wrzucać do wrzącej wody i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia
1) Ciasto: w garnku zmieszać razem wszystkie składniki dodając stopniowo gorącą wodę; na początku mieszam ciasto łyżką z uwagi na gorącą wodę; na końcu wyrabiam ciasto ręcznie dodając tyle mąki aby się nie kleiło
2) cebulę pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni
2) cebulę dodać do sera i ugotowanych ziemniaków; masę rozrobić widelcem, dodać sól i pieprz i dokładnie wymieszać
3) wkładać farsz na środek ciasta
4) pierogi wrzucać do wrzącej wody i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia
wtorek, 6 grudnia 2016
zapiekanka z kurczakiem i bakłażanem
Składniki:
2 filety z kurczaka
1 bakłażan
puszka pomidorów
starty ser
bazylia
sól pieprz
Przygotowanie:
1) bakłażana kroję w paski i z obu stron lekko podsmażam na oleju; jeśli są zbyt nasączone olejem używam ręcznika kuchennego aby wchłonął olej; przekładam na dno naczynia żaroodpornego
2) kurczaka kroję na małe paski i układam na bakłażanie
3) wkładam pomidory i posypuję bazylią solą i pieprzem4) górę posypuję tartym serem i zapiekam w piekarniku 30 minut
Śnieżny Donatello
Składniki:
na biszkopt:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
warstwa 1
- 1 galaretka owoce leśne ( niebieska)
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżeczki cukru pudru do smaku
- opakowanie delicji
warstwa 2
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
1) Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 20 min w 180 st. C.
2) rozpuścić galaretkę wg przepisu. ( powinna być galaretka na 500 ml); ubić białka z cukrem; kiedy galaretka zacznie tęgnąć dodać 3/4 do ubitego białka; pozostałą część galaretki wykorzystam na samą górę; zostawiam ją na stole aby nie stęgła
3) na 1 warstwę układam delicje
2) rozpuścić galaretkę wg przepisu. ( powinna być galaretka na 500 ml); ubić białka z cukrem; kiedy galaretka zacznie tęgnąć dodać 3/4 do ubitego białka; pozostałą część galaretki wykorzystam na samą górę; zostawiam ją na stole aby nie stęgła
3) na 1 warstwę układam delicje
4) kiedy druga warstwa zastygnie wylewam zastygającą galaretkę
poniedziałek, 5 grudnia 2016
Roladki z serem i oregano
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- żółty ser w plastrach
- 1 łyżeczka oregano
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1) kurczaka przecinam tak aby powstały cienkie filety. Dodatkowo rozbijam je młotkiem. Posypuję oregano, solą i pieprzem