niedziela, 19 lutego 2017
Rogaliki drożdżowe z bananem i nutellą
Składniki:
21 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 300 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 żółtko
- 5 łyżek cukru waniliowego
- mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Z mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki i wałkujemy. Wycinamy trójkąty. Nakładamy kawałek banana i nutellę. Zawijamy w rogalika.
Pieczemy ok 20 min w temp 220 stopni.
sobota, 18 lutego 2017
Ciasto z zieloną herbatą
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka zielonej herbaty Matcha
- szczypta soli
- Masło utrzeć w misie miksera na białą, puszystą masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Jajka roztrzepać widelcem w miseczce i powoli dodawać do masy maślanej. Mąkę, sól, proszek do pieczenia i zieloną herbatę przesiać. I stopniowo dodawać do masy z jajek i masła, aż do połączenia składników.
- Tortownicę o średnicy 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej masę. Piec w 180°C przez ok. 30-35 minut.
piątek, 17 lutego 2017
Penne z tuńczykiem
Składniki:
- makaron penne: 300 g
- tuńczyk w sosie własnym z puszki: 150 g
- oliwki zielone: 70 g
- czosnek: 3 ząbki
- cebula pokrojona w kostkę: 1 szt.
- masło: 70 g
- pomidory pelati: 1 puszka
- oliwa z oliwek: 80 ml
- papryczki, ostre: 1 szt.
- pieprz biały mielony: do smaku
1) 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, cebulę kroję w kostkę. Do nagrzanego garnka wlewamy oliwę z oliwek, smażę cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy pieprz, wlewamy pomidory i je delikatnie rozdrabniamy. Następnie dodajemy niewielką ilość wody. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy szczyptę cukru i dodajemy masło do sosu. Gdy masło się rozpuści, miksujemy całość blenderem.
Do sosu dodajemy ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki i kawałki tuńczyka (kilka kawałków zostawiamy do dekoracji). Oliwki kroimy na pół w poprzek. Sos mieszamy trzepaczką, wrzucamy oliwki do sosu (kilka plasterków zostawiamy do dekoracji).
2) Do garnka z wodą dodajemy troszeczkę soli i gotujemy w nim makaron wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy makaron, powinien być ugotowany al dente. Makaron przelewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
3) Rozgrzewamy małą patelnię, przekładamy na nią porcję sosu, dodajemy kilka listków natki pietruszki. Do sosu na patelni dodajemy porcję makaronu i dokładnie mieszamy.
przepis zaczerpniety ze strony Lidl
przepis zaczerpniety ze strony Lidl
sobota, 4 lutego 2017
Ciasto jogurtowe z ananasem
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 jajka
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego
- 150 g jogurtu naturalnego
- puszka 425 ml ananasa w kawałkach w syropie
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- 1) Ananasy wyłożyłam na sito i bardzo dokładnie osączyłam z syropu (syrop zachowałam do czegoś innego). Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 160*C z termo obiegiem.
- 2) Do miski przesiałam mąkę, dodałam do niej cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól. Zamieszałam. Dołożyłam całe jajka, olej i jogurt. Całość miksowałam 3 minuty na najwyższych obrotach.
- 3) Gotowe ciasto wylałam do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzchu równomiernie rozłożyłam kawałki ananasa.
- 4) Blachę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 40 minut. Po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem.