czwartek, 22 czerwca 2017

Ptasie mleczko

Składniki:
  • 6 jaj 
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 9 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 1 galaretka owocowa

Przygotowanie:

1. Jajka parzymy (czyli wkładamy jajko na 4 sekundy do wrzącej wody)

2. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 litra wody a następnie rozlewamy po równo do trzech naczyń i studzimy.

3. Oddzielamy żółtka od białek. Przygotujmy trzy miseczki i do każdej wlejmy po dwa białka.

4. Warstwa żółtkowa: 3 żółtka ucieramy przez jakieś 2 minuty później dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy aż masa stanie się puszysta. Ubijamy sztywną pianę z 2 białek. Gotowe białka dodajemy do masy z żółtkami i miksujemy na delikatnych obrotach na koniec dodajemy pierwszą część żelatyny. Chwilę miksujemy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Do tego ciasta użyjcie mniejszej blachy, keksówki czy tortownicy. Wstawiamy do lodówki.

5. Warstwa kakaowa: Postępujemy dokładnie tak, jak w masie wyżej tylko na koniec dodajemy 3 łyżki kakao. Warstwę kakaową wylewamy na warstwę żółtkową i ponownie wkładamy do lodówki.

6. Warstwa śmietankowa: śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy 3 łyżki cukru i cukier waniliowy. Ubijamy sztywną pianę z 2 białek. Pianę dodajemy do masy śmietankowej i na koniec dodajemy żelatynę. Gotową masę wylewamy na masę kakaową i ponownie wkładamy do lodówki.

7. Na koniec robimy galaretkę według przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewamy na masę śmietankową. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz