Składniki:
Przygotowanie:
1. Jajka parzymy (czyli wkładamy jajko na 4 sekundy do wrzącej wody)
2. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 litra wody a następnie rozlewamy po równo do trzech naczyń i studzimy.
3. Oddzielamy żółtka od białek. Przygotujmy trzy miseczki i do każdej wlejmy po dwa białka.
4. Warstwa żółtkowa: 3 żółtka ucieramy przez jakieś 2 minuty później dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy aż masa stanie się puszysta. Ubijamy sztywną pianę z 2 białek. Gotowe białka dodajemy do masy z żółtkami i miksujemy na delikatnych obrotach na koniec dodajemy pierwszą część żelatyny. Chwilę miksujemy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Do tego ciasta użyjcie mniejszej blachy, keksówki czy tortownicy. Wstawiamy do lodówki.
5. Warstwa kakaowa: Postępujemy dokładnie tak, jak w masie wyżej tylko na koniec dodajemy 3 łyżki kakao. Warstwę kakaową wylewamy na warstwę żółtkową i ponownie wkładamy do lodówki.
6. Warstwa śmietankowa: śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy 3 łyżki cukru i cukier waniliowy. Ubijamy sztywną pianę z 2 białek. Pianę dodajemy do masy śmietankowej i na koniec dodajemy żelatynę. Gotową masę wylewamy na masę kakaową i ponownie wkładamy do lodówki.
7. Na koniec robimy galaretkę według przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewamy na masę śmietankową. Ciasto przechowujemy w lodówce.
- 6 jaj
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%
- 9 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 8 łyżeczek żelatyny
- 1 galaretka owocowa
Przygotowanie:
1. Jajka parzymy (czyli wkładamy jajko na 4 sekundy do wrzącej wody)
2. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 litra wody a następnie rozlewamy po równo do trzech naczyń i studzimy.
3. Oddzielamy żółtka od białek. Przygotujmy trzy miseczki i do każdej wlejmy po dwa białka.
4. Warstwa żółtkowa: 3 żółtka ucieramy przez jakieś 2 minuty później dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy aż masa stanie się puszysta. Ubijamy sztywną pianę z 2 białek. Gotowe białka dodajemy do masy z żółtkami i miksujemy na delikatnych obrotach na koniec dodajemy pierwszą część żelatyny. Chwilę miksujemy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Do tego ciasta użyjcie mniejszej blachy, keksówki czy tortownicy. Wstawiamy do lodówki.
5. Warstwa kakaowa: Postępujemy dokładnie tak, jak w masie wyżej tylko na koniec dodajemy 3 łyżki kakao. Warstwę kakaową wylewamy na warstwę żółtkową i ponownie wkładamy do lodówki.
6. Warstwa śmietankowa: śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy 3 łyżki cukru i cukier waniliowy. Ubijamy sztywną pianę z 2 białek. Pianę dodajemy do masy śmietankowej i na koniec dodajemy żelatynę. Gotową masę wylewamy na masę kakaową i ponownie wkładamy do lodówki.
7. Na koniec robimy galaretkę według przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewamy na masę śmietankową. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz