sobota, 27 sierpnia 2016
czwartek, 25 sierpnia 2016
Leśny mech
Składniki:
na ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 300 g świeżego szpinaku lub 450 g mrożonego
- 500 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z połowy limonki
- 1/4 szklanki zaparzonej herbaty ( ja miałam herbatę z miętą)
- jeżyny do posypania
Przygotowanie:
- Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze razem z olejem. Jeśli używamy mrożonego szpinaku należy go rozmrozić i mocno odcisnąć z nadmiaru wody.
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.
- Piekarnik nastawić na 170 termoobieg
- Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać szpinak i wymieszać. Wsypać mąkę i jeszcze raz wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 50 minut do suchego patyczka.
- Ciasto wyjąć z pieca. Jak ostygnie ściąć lekko górną część i pokruszyć. Będzie ona póżniej posypką.
- Krem: żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie ( w 5-6 łyżkach wody).
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej powoli, cały czas miksując, ciepłą żelatynę i sok z cytryny
- Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i jeżynami. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
Gazpacho
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2 małe ogórki gruntowe lub 1/3 dużego ogórka szklarniowego
- 1/4 papryki
- 2 plastry cebuli
- kawałeczek papryczki chili
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżeczki octu winnego
- 4 łyżki oliwy extra vergine lub zwykłej oliwy
- około 3/4 szklanki miąższu z delikatnego białego pieczywa
- opcjonalnie - 4 łyżki tequili
Przygotowanie:
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać. Pokroić na kawałki, zachować miąższ i sok a odrzucić nasiona (komory z nasionami najlepiej przetrzeć na sicie zawieszonym nad miską - dzięki temu zachowamy sok i pozbędziemy się nasion).
- Do soku z miąższem dodać obrane i pokrojone ogórki, cebulę oraz paprykę. Dodać chili, sok z limonki, ocet winny, oliwę, pieczywo oraz tequilę jeśli jej używamy.
- Przełożyć do pojemnika blendera i dokładnie zmiksować. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie konieczności cukrem i większą ilością chili. Chłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny (można też włożyć do zamrażarki na kilkanaście minut). Podawać z salsą (przepis poniżej) i opcjonalnie fetą.
PROPOZYCJA PODANIA
- salsa: pokrojone w kosteczkę warzywa użyte do przygotowania gazpacho + 1/2 łyżeczki skórki startej z limonki + 1 łyżka soku z limonki + 1 łyżeczka oliwy, świeżo zmielony pieprz i świeże zioła
- kilka kostek sera feta lub serka koziego
środa, 24 sierpnia 2016
Spagetti carbonara
Składniki:
- makaron do spaghetti
- 200 g boczku wędzonego
- 1 średnia cebula
- 2 żółtka
- 200 ml śmietany kremówki ( na śmietanie kwaśnej też smacznie wychodzi)
- parmezan ( ok 4 startych łyżek)
- oregano, sól, pieprz
- Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu
- Cebulę i boczek kroję na kawałki
- Podsmażam boczek i do wytopionego tłuszczu dodaję cebulę.
- Zółtka mieszam z połową śmietany i odrobiną parmezanu i dodaję do boczku
- Wrzucam odcedzony makaron i resztę śmietany; dodaję oregano, sól, pieprz i resztę sera;wszystko mieszam
Klopsy mięsno- ryżowe z bazylią
- 400 g mięsa mielonego
- ok 150 g ryżu
- cebula
- 2 jajka
- bazylia
- przyprawy
- 1 namoczona bułka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- Mięso mieszam z ryżem, pokrojoną na kawałki cebulą, 1 jajkiem, namoczoną bułką oraz przyprawami i bazylią. Formuję klopsy.
- Klopsy obtaczam je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażę z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
sobota, 20 sierpnia 2016
Jeżynowiec z galaretką
Składniki:
Składniki na biszkopt ( u mnie forma 15x20 cm, może być też tortownica śr. ok. 23 cm ):
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 20 min w 180 st. C. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.
Składniki na masę śmietanowo - galaretkową:
- 400 g śmietany kremówki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- cukier puder do smaku ( 1 - 2 łyżki )
- 1 pełna łyżka żelatyny
- 2 kolorowe galaretki
Każdą galaretkę rozpuścić według instrukcji na opakowaniu, zastygnięte pokroić w kosteczkę.
Śmietanę ubić, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, przestudzić, połączyć z bitą śmietaną. Galaretkę pokroić na małe kawałki. Część zmieszać ze śmietaną. Na górę włożyć jeżyny i resztę pokrojonych galaretek.
czwartek, 18 sierpnia 2016
Spaghetti po bolońsku
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 250 ml przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- cynamon
- 2 liście laurowe
Przygotowanie:
- Mięso podsmażam na patelni bez oleju.
- Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek przeciskam przez praskę i wrzucam do mięsa; dodaję przecier i przyprawy; gotuję około 20 minut aż mięso będzie miękkie.
- Posypuję parmezanem.
Buleczki z serem
Składniki:
25 g świeżych drożdży
300 ml wody
50 ml oleju
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
ok. 600 g mąki białej chlebowej
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszcząm w niewielkiej ilosci cieple wody. Pozniej dodaje resztę wody razem z olejem, solą, cukrem, otrębami i większą częścią mąki. Wyrobiam gładkie ciasto, przykrywam ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Ukladam ciasto na oprószonej mąką stolnicy i dziele na 15 owalnych porcji. Następnie ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić je do wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie podgrzewam piekarnik do 250 stopni. Zrobić nacięcie, posmarować bułeczki zimną wodą i piec je na środkowym poziomie piekarnika przez około 10 min. Przestudzić je na kratce.
Faszerowane papryki
- 6 papryk
- ok 200 g ryżu
- ok 10 dużych pieczarek
- 1 cebula
- czosnek
- bazylia
- sól
- pieprz
- starty ser
1) Gotuję ryż według przepisu.
2) Na patelni podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki i cebule pokrojoną w kostkę. Wszystko mieszam z wcześniej ugotowanym ryżem. Dodaje czosnek, bazylię oraz sól i pieprz
3) Papryki myje i wycinam środki a następnie faszeruje. Górę posypuje startym serem.
4) Wkładam do piekarnika na ok 45 min ( temp 175 stopni)
niedziela, 14 sierpnia 2016
Murzynek z serem i jeżynami
Składniki:
- 1 kostka masła/margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 4-5 łyżek kakao
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki mąki
- 4 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g jeżyn
Do masy serowej
- 250 g sera śmietankowego
- 1 jajko
- 3 łyżki cukry pudru
Przygotowanie
W rondelku zagotować margarynę z cukrem i kakao, następnie dodać wodę. Z tak wytworzonej polewy czekoladowej odlać pół szklanki. Polewę ostudzić. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do polewy wraz z jajkami, dokładnie wymieszać.
Składniki z masy serowej zmiksować i wyłożyć łyżką na murzynka. Na górę włożyć jeżyny.
W rondelku zagotować margarynę z cukrem i kakao, następnie dodać wodę. Z tak wytworzonej polewy czekoladowej odlać pół szklanki. Polewę ostudzić. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do polewy wraz z jajkami, dokładnie wymieszać.
Składniki z masy serowej zmiksować i wyłożyć łyżką na murzynka. Na górę włożyć jeżyny.
Murzynek piecze się 50 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu polać pozostawioną polewą czekoladową.
Murzynek z bakaliami
Składniki:
- 1 kostka masła/margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 4-5 łyżek kakao
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki mąki
- 4 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- bakalie ( skórka pomarańczowa, orzechy)
Przygotowanie
W rondelku zagotować margarynę z cukrem i kakao, nastpnie dodać wodę. Z tak wytworzonej polewy czkoladowej odlać pół szklanki. Polewę ostudzić. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do polewy wraz z jajkami, dokładnie wymieszać.
W rondelku zagotować margarynę z cukrem i kakao, nastpnie dodać wodę. Z tak wytworzonej polewy czkoladowej odlać pół szklanki. Polewę ostudzić. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do polewy wraz z jajkami, dokładnie wymieszać.
Murzynek piecze się 50 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu polać pozostawioną polewą czekoladową.
sobota, 13 sierpnia 2016
Placki ziemniaczane
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- 4 ziemniaki i cebulę ścieram na tarce o dużych oczkach, ostatniego ziemniaka ścieram na tarce o małych oczkach; dodaję jajka, mąkę i przyprawy i wszystko mieszam.
- Smażę na rozgrzanej patelni z obu stron aż będą brązowe.
- Podaję ze śmietaną lub cukrem.
piątek, 12 sierpnia 2016
wtorek, 9 sierpnia 2016
Kulki mięsne z ryżem
Składniki:
ryż
mięso mielone
2 jajka
namoczona bułka
majeranek
mała cebulka
ser żółty
puszka pomidorów
Przygotowanie:
Mięso, pokrojoną na kawałki cebulę, majeranek, namoczoną bułkę i jajka mieszam i lepię kulki. Do naczynia żaroodpornego wkładam pomidory a na nie kulki mięsne. Całość posypuję startym serem.
Wkładam do piekarnika na 170 stopni na 25 min.
poniedziałek, 8 sierpnia 2016
Mięsne kulki w pomidorach
Składniki:
1 puszka pomidorów
500 g mięsa mielonego
1 bułka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 jajko
majeranek
oregano
sól
pieprz
Przygotowanie:
1) Do miski wkładam mięso, pokrojoną na kawałki cebulę, czosnek, bułkę namoczoną w wodzie, jajko, majeranek, sól oraz pieprz. Wszystko razem mieszam.
2) Do naczynia żaroodpornego wkładam pomidory i przyprawiam je oregano.
3) Lepię kulki i wkładam na pomidory. Całość posypuję startym żółtym serem.
4) Piekę w temperaturze 170 stopni przez 20 min
sobota, 6 sierpnia 2016
piątek, 5 sierpnia 2016
Ryba z sosem pesto i pomidorami
Składniki:
- 4 filet z mintaja
- puszka pomidorów
- sos pesto
- starty żółty ser
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Do naczynia żaroodpornego wkładam pomidory z puszki. Na nie układam filety z mintaja przyprawione solą i pieprzem. Rybę pokrywam sosem pesto.
Całość przykrywam startym serem.
Wkładam do piekarnika na 180 stopni na 25 minut
Roladki lasagnowe z cukinią i serem feta
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 ser feta ( 20dag)
- 1 mała cebula
- starty żółty ser
- 8 płatów makaronowych do lasagne
- puszka pomidorów
- sól
- pieprz
- oregano
- listki bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
1) Płaty makaronowe wkładam do wrzątku na 2 minuty aż staną się miękkie. Staram się aby nie nakładały się na siebie gdyż mogą się posklejać.
3) Wszystko mieszam aż powstanie jednolita masa
4) Na każdy płat makaronu kładę farsz z których robię roladki
5) Roladki wkładam do naczynia żaroodpornego. Zakrywam pomidorami i posypuję serem żółtym.
czwartek, 4 sierpnia 2016
Ryba w sosie pomarańczowym
Składniki:
- 4 filety z mintaja
- 4 pomarańcza lub 1 pomarańcza i 250 ml soku pomarańczowego
- odrobina masła
- 250 ml śmietany
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Rybę solimy i pieprzymy. Podsmażamy z dwóch stron na maśle. Przekładamy usmażoną rybę na talerz.
2. Na tą samą patelnię dodajemy śmietanę i wyciśnięty sok z 3 pomarańczy lub 250 ml gotowego soku.
3 Całą pomarańczę kroję na drobne kawałki. Usuwam białe błonki, które nadają pomarańczy gorycz tak aby został jedynie miąższ, który dodaję do sosu.
4. Przekładam rybę do sosu i zostawiam chwilę aby przeszła zapachem i smakiem sosu.
Makaron z łososiem i cukinią
Składniki:
Przygotowanie:
1) Rybę kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni
2) Cukinię obieraczką kroimy w długie plastry i wrzucamy do wrzątku na 90 sekund aż zmięknie. Wyciągamy z wody.
3) Do ryby dodajemy śmietankę, przyprawy i cukinię. Delikatnie mieszamy i kładziemy na makaron. Posypujemy startym parmezanem.
- 300 g makaronu szerokie wstążki
- 1 duża cukinia
- 1 filet z łososia
- 175 ml śmietany 18%
- odrobina masła
- starty parmezan
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1) Rybę kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni
2) Cukinię obieraczką kroimy w długie plastry i wrzucamy do wrzątku na 90 sekund aż zmięknie. Wyciągamy z wody.
3) Do ryby dodajemy śmietankę, przyprawy i cukinię. Delikatnie mieszamy i kładziemy na makaron. Posypujemy startym parmezanem.
Jagnięcina z curry
Składniki:
2 plastry jagnięciny
2 średnie ziemniaki,
1 cebula
curry
pieprz
odrobina papryki
sól
olej
Przygotowanie:
Jagnięcinę kroję na małe kawałki i kładę do garnka na rozgrzany olej. Dodaję szklankę wody. Ziemniaki kroję na większe a cebulę na mniejsze kawałki. Dodaję curry oraz pieprz, sól i paprykę.
Jajecznica z bazylią i pomidorami
Składniki na 2 osoby:
6 jaj
2 pomidory
5 dag masła
pieprz
sól
listki bazylii
Przygotowanie:
1) obieram skórkę z pomidora i kroję na kawałki
2) masło roztapiam, dodaję jajka i pomidory, przyprawiam. Po chwili mieszam jajka z pomidorami tak aby powstała jajecznica.
3) na koniec dodaję pokrojone na kawałki listki bazylii
środa, 3 sierpnia 2016
Placek na drożdżach z owocami
Składniki na blachę 23x23:
ciasto:
- 3,5 szklanki mąki
- 50 g drożdży
- 120 g cukru
- 160 g masła
- 5 żółtek
- 250 ml ciepłego mleka
kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 90 g masła
1) Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 1/4 ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min.
2) Do drugiej miski przesiać resztę mąki. Żółtka utrzeć z cukrem, szczyptą soli. Do mąki dodać drożdże, resztę ciepłego mleka i masę żółtkową. Wyrobić masę.
3) do masy dodać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać. Odstawić na godzinę.
4) Ciasto wyłożyć na wytłuszczoną i posypaną mąką formę. Włożyć owoce i znowu odstawić na 30 minut.
5) Ciasto piec w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez 40 -45 minut. Ja wyłączyłam po 40 minutach i zostawiłam ciasto na parę godzin w piekarniku aby nie dostał zakalca przez zmianę temperatury.
Subskrybuj:
Posty (Atom)