Pyszna wilgotna babka, która zawsze się udaje. Można ją także zrobić w wersji bez kakao - wtedy należy zamiast kakao dodać 3 łyżki mąki.
Składniki
- 320 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 180 g szklanki cukru
- 180 ml napoju gazowanego typu Mirinda/Fanta
- 70 ml wody gazowanej
- 170 ml oleju roślinnego
- 3 łyżki kakao - około 30 g
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Jajka i cukier ubijam na puszystą masę przez około 5 minut, dodaję olej i miksuję około 10 sekund, następnie dodaję wodę i napój gazowany i wszystko mieszam łyżką.
- Do jednej miski wsypuję kakao, do drugiej 3 łyżki mąki, pozostałą mąkę mieszam z proszkiem i dodaję do powyższej masy; mieszam.
- Połowę masy dodaję do 3 łyżek mąki, a drugą połowę do kakao.
- Do wytłuszonej i posypanej bułką tartą formy wylewam naprzemiennie jasną masę, a następnie ciemną tworząc obręcze.
- Piekę około 50 minut do suchego patyczka w nagrzanym do 170 stopni piekarniku