Szybkie do zrobienia i ładnie wyglądające ciasto. Można je dodatkowo polać polewą czekoladową. Do masy można dodać trochę więcej cukru. Mi osobiście wystarczą dwie łyżeczki gdyż banan nadaje słodkości.
Składniki na ciasto o długości około 20 cm:
- 36 herbatników
- 1 duży banan lub dwa małe
- 300 g sera białego mielonego
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Ser, kakao i cukier miksuję na jednolitą masę.
- 18 herbatników układam na folii aluminiowej (6 rzędów po 3 sztuki).
- Na herbatniki wykładam połowę masy i przykrywam kolejną warstwą herbatników. Następnie wykładam pozostałą warstwę. Na środek kładę banana. Brzegi folii podnoszę do góry i łączę na górze. W ten sposób z herbatników powstanie trójkąt. Wstawiam ciasto do lodówki na kilka godzin. W tym czasie herbatniki zmiękną.
- Opcjonalnie można polać polewą czekoladową.