środa, 28 czerwca 2017
niedziela, 25 czerwca 2017
Sernik kakaowy z Kinder Bueno
Składniki:
- biszkopty
- 250 ml śmietany kremówki
- 200 dag serka Filadelfia
- 4 łyżki cukru ( można dać więcej jeśli nie jest zbyt słodkie)
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 opakowanie Kinder Bueno
- pół szklanki zimnej, gorzkiej herbaty
Przygotowanie:
- Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody
- Biszkopty kładę na spód i skrapiam gorzką czekoladą aby były miękkie
- Kremówkę ubijam, dodaję serek, cukier, kakao i rozpuszczoną chłodną żelatynę; wszystko mieszam łyżką albo miksuję ok 10 sekund; na koniec dodaję pokruszone Kinder Bueno i wylewam na biszkopty. Wkładam do lodówki.
sobota, 24 czerwca 2017
Panierowane pieczarki
Składniki:
- 500g pieczarek
- 2 średnie jajka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- pieprz, sól
- 1 płaska łyżeczka bazylii (można też dodać inne swoje, ulubione zioła)
- 20g Parmezanu lub sera Grana Padano
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- jajka roztrzepuję; dodaję do nich mąkę, przyprawy oraz ser; wszystko mieszam aż powstanie jednolite ciasto
- pieczarki zanurzam w cieście a następnie obtaczam w bułce tartej
- smażę na rozgrzanym oleju z obu stron
Brownie z musem truskawkowym
Składniki:
na brownie
- 2 jajka
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 15 dag masła
- 9 dag mąki
- 1/2 szklanki cukru
na białą warstwę:
- 250 ml śmietany kremówki
- 10 dag serka typu Filadelfia
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
na mus:
- 1 galaretka truskawkowa
- 40 dag truskawek
Przygotowanie:
- Brownie: masło i czekoladę połamaną na kawałki rozpuszczam w garnku; w misce mieszam jajka z cukrem, dodaję do nich lekko przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i mąkę przesianą przez sitko; ciasto wylewam do foremki wyłożonej folią i piekę ok 20 min w temperaturze 160 stopni
- Masa: żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody; kremówkę ubijam i dodaję do niej serek, cukier i ostudzoną żelatynę; wszystko krótko miksuję i wykładam na ostudzone brownie; odstawiam do lodówki
- Mus: Galaretkę rozpuszczam w 300 ml wody; truskawki duszę blenderem i łączę z galaretką; wylewam na zastygniętą kremówkę i wkładam do lodówki
czwartek, 22 czerwca 2017
Ptasie mleczko
Składniki:
Przygotowanie:
1. Jajka parzymy (czyli wkładamy jajko na 4 sekundy do wrzącej wody)
2. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 litra wody a następnie rozlewamy po równo do trzech naczyń i studzimy.
3. Oddzielamy żółtka od białek. Przygotujmy trzy miseczki i do każdej wlejmy po dwa białka.
4. Warstwa żółtkowa: 3 żółtka ucieramy przez jakieś 2 minuty później dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy aż masa stanie się puszysta. Ubijamy sztywną pianę z 2 białek. Gotowe białka dodajemy do masy z żółtkami i miksujemy na delikatnych obrotach na koniec dodajemy pierwszą część żelatyny. Chwilę miksujemy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Do tego ciasta użyjcie mniejszej blachy, keksówki czy tortownicy. Wstawiamy do lodówki.
5. Warstwa kakaowa: Postępujemy dokładnie tak, jak w masie wyżej tylko na koniec dodajemy 3 łyżki kakao. Warstwę kakaową wylewamy na warstwę żółtkową i ponownie wkładamy do lodówki.
6. Warstwa śmietankowa: śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy 3 łyżki cukru i cukier waniliowy. Ubijamy sztywną pianę z 2 białek. Pianę dodajemy do masy śmietankowej i na koniec dodajemy żelatynę. Gotową masę wylewamy na masę kakaową i ponownie wkładamy do lodówki.
7. Na koniec robimy galaretkę według przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewamy na masę śmietankową. Ciasto przechowujemy w lodówce.
- 6 jaj
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%
- 9 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 8 łyżeczek żelatyny
- 1 galaretka owocowa
Przygotowanie:
1. Jajka parzymy (czyli wkładamy jajko na 4 sekundy do wrzącej wody)
2. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 litra wody a następnie rozlewamy po równo do trzech naczyń i studzimy.
3. Oddzielamy żółtka od białek. Przygotujmy trzy miseczki i do każdej wlejmy po dwa białka.
4. Warstwa żółtkowa: 3 żółtka ucieramy przez jakieś 2 minuty później dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy aż masa stanie się puszysta. Ubijamy sztywną pianę z 2 białek. Gotowe białka dodajemy do masy z żółtkami i miksujemy na delikatnych obrotach na koniec dodajemy pierwszą część żelatyny. Chwilę miksujemy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Do tego ciasta użyjcie mniejszej blachy, keksówki czy tortownicy. Wstawiamy do lodówki.
5. Warstwa kakaowa: Postępujemy dokładnie tak, jak w masie wyżej tylko na koniec dodajemy 3 łyżki kakao. Warstwę kakaową wylewamy na warstwę żółtkową i ponownie wkładamy do lodówki.
6. Warstwa śmietankowa: śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy 3 łyżki cukru i cukier waniliowy. Ubijamy sztywną pianę z 2 białek. Pianę dodajemy do masy śmietankowej i na koniec dodajemy żelatynę. Gotową masę wylewamy na masę kakaową i ponownie wkładamy do lodówki.
7. Na koniec robimy galaretkę według przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewamy na masę śmietankową. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Składniki:
na ciasto:
na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 50 g roztopionego masła (lub oleju)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- truskawki
- 100 g mąki
- 70 g masła
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto jogurtowe wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, dodać drobno posiekane masło oraz cukier i rozcierać palcami składniki aż powstanie drobna kruszonka. Następnie zwilżoną dłonią połączyć składniki formując gładką kulę z ciasta, włożyć ją do zamrażalnika.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz.
- Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (około 7 minut). Dodać jogurt, roztopione masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników w jednolitą masę.
- Wyłożyć do tortownicy, na wierzch ułożyć pokrojone truskawki. Posypać kruszonką - rozdrobnionym w dłoniach ciastem z zamrażalnika.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 - 50 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
wtorek, 20 czerwca 2017
Tortilla hiszpańska
Składniki:
- ziemniaki ( ok 7 dużych na 3 średnie tortille)
- 6 jajek
- 1 cebula
- sól, pieprz, bazylia
- szczypiorek lub koperek ( opcjonalnie)
1. Ziemniaki i cebulę kroję w robocie kuchennym na paseczki.
3. Do miski wbijam jajka, szczypiorek i przyprawy oraz podsmażone ziemniaki; wszystko mieszam
4. Na rozgrzany olej wkładam ziemniaki wymieszane z jajkami; warstwa ziemniaków powinna wynosić około 1,5 cm. Smażę z obu stron aż placki są lekko brązowe.
czwartek, 15 czerwca 2017
Ciasto marchewkowe z sernikiem
Składniki na średnią blaszkę 23x23cm:
na sernik:
- 1 jajko
- 500 g sera
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki cukru
na ciasto marchewkowe:
- 2 jaja
- 2 duże marchewki starte na dużych oczkach
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- szczypta soli
- Wszystkie składniki na sernik miksuję
- Na ciasto marchewkowe: Jaja miksuję z cukrem; stopniowo dodaję mąkę z sodą, proszkiem i solą, następnie kakao, cynamon oraz cukier i marchewkę
- Na wysmarowaną tłuszczem blachę naprzemiennie wkładam ciasto marchewkowe i sernik ( nie mieszam obu mas razem) tworząc ciapki białe i brązowe.
- Piekę około godziny do suchego patyka w temperaturze 180 stopni.
poniedziałek, 5 czerwca 2017
Spagetti z sosem czosnkowym
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- Śmietana kremówka
- Sól, pieprz
- Parmezan
- dowolny makaron wstążkowy
- bazylia ( opcjonalnie)
Przygotowanie:
- makaron gotuję według przepisu
- czosnek przeciskam przez praskę
- do śmietany wrzucam czosnek, przyprawy i parmezan; wszystko mieszam
- ugotowany makaron wrzucam na patelnię i mieszam ze śmietaną aż do połączenia składników; posypuję bazylią ( bazylię można również dodać do śmietany i wymieszać z makaronem)
Subskrybuj:
Posty (Atom)