Rewelacyjny sernik na kruchym cieście z wyraznie wyczuwalnym makiem. Zamiast ananasów można dodać brzoskwinie. Sernik będzie wyglądał bardziej efektywnie jeśli zrobimy go z podwójnej porcji w okrągłej formie o średnicy 23 cm. Wtedy należy wydłużyć nieco czas pieczenia.
Składniki na formę o wymiarach 24x24cm
kruche ciasto:
- 125 g miękkiego masła
- 1 1/4 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
- 500 g sera z wiaderka
- 2 jajka
- 50 g miękkiego masła
- 1 budyń śmietankowy (40 g)
- 1/2 szklanka cukru
masa makowa:
- 1/2 szklanki maku
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 2 białka*
- 1/4 szklanki cukru
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
- puszka ananasów
* ja dodałam trzy bo akurat miałam
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na kruche ciasto wkładam do miski i wyrabiam ciasto. Połowę ciasta wykładam na blachę wyłożoną papierem i podpiekam około 10 minut w temperaturze 170 stopni. Drugą część ciasta kładę do lodówki.
- Masa serowa: wszystkie składniki miksuję na jednolitą masę.
- Masa makowa: białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier, następnie dodaję pozostałe składniki i wszystko mieszam.
- Na podpieczony spód wykładam naprzemiennie po jednej łyżce masy sernikowej i masy makowej, na górę kładę kawałki ananasa i ścieram na tarce z grubymi oczkami pozostałe ciasto.
- Piekę 50 minut w temperaturze 170 stopni.