Błyskawiczne, lekko wilgotne ciasto. Dzięki pomarańczy jest lekko kwaskowe.
Składniki na formę o wymiarach 24x24 cm:
Składniki na formę o wymiarach 24x24 cm:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 120 g majonezu
- 120 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- niecałe 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 pomarańcze
- 2 średnie jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę a następnie dodaję majonez i dalej ubijam.
- Mąki mieszam z proszkiem i szczyptą soli a następnie dodaję do masy jajecznej. Wszystko miksuję do połączenia składników i wylewam na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na wierzch wykładam obrane i pokrojone ma małe kawałki jabłka oraz kawałki pomarańczy pozbawione błonek. Posypuję cynamonem i opcjonalnie 1 łyżeczką cukru.
- Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około godziny do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz