niedziela, 26 listopada 2017
Chleb gryczany
Skladniki:
- 1 szklanka maki gryczanej
- 1 szklanka brazowej maki ryzowej
- ok 3 lyzek maki orkiszowej
- 1 lyzeczka soli himalajskiej
- 3 lyzeczki oliwy z oliwek
- 14g suszonych drozdzy ( dalam 3 plaskie lyzeczki)
- niecale 2 szklanki wody
- 2 lyzki chia
- 6 lyzek zmielonego siemienia lnianego
- pól szklanki slonecznika
czwartek, 9 listopada 2017
Zupa ogórkowa
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 1,5 litra bulionu (np. drobiowy, warzywny, rosół)
- 3 ziemniaki
- 4 średnie kiszone ogórki
- 150 g śmietany 18%
Przygotowanie:
- W garnku na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i mieszając smażyć przez ok. 3 minuty.Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut.
- Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotować przez ok. 10 minut.
- Dodać starte na tarce obrane ogórki (małych nie trzeba obierać) oraz 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków (zalewy) jeśli mamy. Gotować przez ok. 10 minut. Odstawić z ognia.
- Dodać zaprawioną śmietanę (najpierw wymieszaną z 2 łyżkami wody, potem z kilkoma łyżkami wywaru).
niedziela, 5 listopada 2017
Subskrybuj:
Posty (Atom)