Składniki na ciasto długości około 20 cm:
na masę serową:
- 150 g sera białego z wiaderka
- 3 łyżeczki cukru pudru
lemon curd*:
- 1 cytryna
- 35 g cukru
- 30 g masła
- 1 jajko
- 1 małe żółtko lub 1/2 dużego
dodatkowo:
- 36 herbatników typu petit beurre ( ja użyłam herbatników z Biedronki)
- 100 g mlecznej czekolady
- świeży ananas lub z puszki
* można również użyć 170 g gotowego lemon curd
Przygotowanie:
- Na folię aluminiową wykładam 6 rzędów herbatników, po 3 sztuki w każdym.
- Biały ser mieszam z cukrem i wykładam na herbatniki. przykrywam następną warstwą herbatników.
- Lemon curd przygotowuję na parze. Do miski wkładam wyciśnięty sok z cytryny cukier i masło i mieszam na parze, następnie stopniowo dodaję jajko i żółtko i cały czas mieszam aż masa zgęstnieje. Masę można ostatecznie przygotować w garnku na wolnym ogniu ale trzeba uważać aby się nie przypaliła i nie zważyła. Masę wykładam na drugą warstwę herbatników a na środek umieszczam kawałki ananasa.
- Następnie podnoszę boki foli do góry i łączę je na górze. W ten sposób powstaje chatka.
- Wkładam ciasto na około godzinę do lodówki.
- Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej i polewam nią ciasto.