Na pizzę z sosem serowym zapuszczałam się od dawna. Czy jest lepsza od tej z tradycyjnym sosem pomidorowym? Moim zdaniem nie jest ani lepsza, ani gorsza. Jest po prostu inna. Tym co ją jedli bardzo smakowała, mnie również i z chęcią jeszcze kiedyś ją zrobię. Ponieważ sos który nałożyłam na ciasto był ciepły pizza ładnie urosła.
składniki na formę o średnicy:
ciasto:
- 13 g świeżych drożdży
- 200 g mąki
- 100 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki cukru
- szczypta soli
sos serowy:
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- 2/3 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 100 g startej mozarelli
- 3 łyżki startego parmezanu
dodatkowo:
- 200 g kurek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Kurki dokładnie myję, kroję na mniejsze kawałki i podsmażam na maśle.
- Ciasto: z drożdży, łyżki mąki, cukru i ciepłej wody robię zaczyn; odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Do pozostałej mąki dodaję zaczyn, sól i oliwę, wszystko mieszam i wyrabiam ciasto, odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
- Sos: masło rozpuszczam, wsypuję mąkę i lekko mieszam; dodaję kremówkę z mlekiem, a następnie starte sery i przyprawy. Mieszam na wolnym ogniu do połączenia składników.
- Ciasto rozwałkowuję, kładę sos a następnie podsmażone grzyby.
- Piekę 16-17 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.