Proste ciasto bez pieczenia. Dzięki galaretce agrestowej jest lekko kwaskowe. Znakomite na jesienne wieczory.
Składniki na forę o wymiarach 18x18 cm:
masa budyniowa:
- 600 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy (40 g)
- 1 galaretka agrestowa
warstwa jabłkowa:
- 400 g jabłek obranych jabłek
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo:
- 1 galaretka pomarańczowa
- okrągłe biszkopty
Przygotowanie:
- Formę wykładam papierem do pieczenia. Na dno formy umieszczam biszkopty.
- Warstwa budyniowa: 400 g mleka zagotowuję, do pozostałego mleka dodaję proszek budyniowy i dokładnie mieszam, wlewam do gotującego się mleka; ściągam z ognia i dodaję galaretkę (proszek), wszystko mieszam i wykładam na biszkopty.
- Na warstwę budyniową wykładam biszkopty.
- Jabłka kroję na mniejsze kawałki, wrzucam do garnka, skrapiam cytrynę i dodaję wodę, lekko podsmażam aż będą miękkie i wykładam na warstwę budyniową z biszkoptami.
- Galaretkę rozpuszczam w 500 ml wody i wylewam na jabłka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz