Ciasto na herbatnikach, które można szybko zrobić. Znakomite na podwieczorek. Jest miękkie i lekko kwaskowe.
Składniki na formę o wymiarach 18x18 cm:
- 1 budyń waniliowy
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 500 g śliwek
- 2 łyżeczki żelatyny
- 5 łyżek wody
- herbatniki
Przygotowanie:
- Formę wykładam herbatnikami.
- Masa budyniowa: 300 ml mleka zagotowuję, do pozostałego mleka dodaję proszek budyniowy i cukier; dokładnie mieszam i dodaję do gotującego się mleka. Masę wylewam na herbatniki i pokrywam warstwą herbatników.
- Śliwki wkładam do garnka, dodaję wodę; kiedy śliwki zaczynają mięknąć dodaję żelatynę i blenduję na jednolitą masę. Wykładam na herbatniki i pokrywam kolejną warstwą herbatników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz