Moja ulubiona pizza, którą zamawiam zawsze w pizzerii. Często robię ją także w domu i za każdym razem rozchodzi się błyskawicznie.
na ciasto:
- 600 g mąki
- 40 g drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
- 200 g szynki
- 1 puszka ananasów
- kilka łyżek przecieru pomidorowego
- około 200 g mozarelli
- suszona bazylia
Przygotowanie:
- Ciasto: z drożdży, łyżki mąki, cukru i ciepłej wody robię zaczyn; odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Do pozostałej mąki dodaję zaczyn, sól i oliwę, wszystko mieszam i wyrabiam ciasto, odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
- Ciasto dzielę na 3 części i rozwałkowuję. Nakładam przecier pomidorowy, a następnie kładę szynkę i ananasa. Posypuję serem i bazylią.
- Piekę około 16 minut w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz