Na to ciasto apetyt miałam od dawna ale zawsze zabierałam się za inne wypieki. Teraz żałuję, że zrobienie go tak bardzo przesuwałam. Ciasto w połączeniu z musem jabłkowym i warstwą cytrynową jest po prostu znakomite i już teraz wiem, że będę je robić częściej.
Składniki na okrągłą formę o średnicy 19 cm:
na ciasto
- 2 średnie marchewki starte na tarce o grubych oczkach
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki oleju
na warstwę jabłkową:
- 160 g musu jabłkowego
- 1/2 galaretki cytrynowej
- 1/2 łyżeczki żelatyny
- 160 g jogurtu naturalnego
- 1/2 galaretki cytrynowej
- 1/2 łyżeczki żelatyny
- Cukier miksuję z jajkami na puszystą masę. Następnie dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz cynamon i olej. Wszystko miksuję na jednolitą masę. Na końcu dodaję marchew i dokładnie mieszam łyżką. Wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut do suchego patyczka. Kiedy ostygnie przecinam na 3 blaty.
- Galaretkę z żelatyną rozpuszczam w niepełnej szklance wody. Kiedy ostygnie dodaję mus jabłkowy i mieszam. Kiedy zaczyna tęgnąć wylewam na blat ciasta marchewkowego i wkładam do lodówki a następnie przykrywam drugim blatem.
- Galaretkę z żelatyną rozpuszczam w niepełnej szklance wody. Kiedy ostygnie dodaję jogurt i dokładnie mieszam. Gdy zaczyna tęgnąć wylewam na blat ciasta i przykrywam trzecim blatem.
- Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.