Ciasto składa się z trzech warstw: pianki agrestowej, galaretki oraz kremu budyniowego.
Jest lekko kwaskowe dzięki galaretce agrestowej.
Chociaz jest ciastem warstwowym robi się je bardzo szybko i sprawnie. Krem budyniowy można zrobić w czasie kiedy galaretka agrestowa zastyga nam w lodówce.
Składniki na formę o wymiarach 21×21cm:
Jest lekko kwaskowe dzięki galaretce agrestowej.
Chociaz jest ciastem warstwowym robi się je bardzo szybko i sprawnie. Krem budyniowy można zrobić w czasie kiedy galaretka agrestowa zastyga nam w lodówce.
Składniki na formę o wymiarach 21×21cm:
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 opakowania galaretki agrestowej
- 1 pełna łyżeczka żelatyny
- 500 g budyniu (z tego przepisu lub z proszku)
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 3 łyżeczki cukru pudru lub więcej gdy wolimy słodsze ciasta
- opakowanie biszkoptów
- polewa czekoladowa
- posypka czekoladowa
Przygotowanie:
- Na dno formy wykładam biszkopty.
- Kremówkę ubijam na sztywno.
- Galaretki razem z żelatyną rozpuszczam w 800 ml wody.
- Do kremówki dodaję połowę rozpuszczonej galaretki i mieszam a następnie wylewam masę na biszkopty i wkładam do lodówki. Kiedy masa zastygnie wylewam pozostałą galaretkę i ponownie odstawiam do lodówki.
- Masło ubijam na puszystą masę a następnie powoli dodaję budyń i cukier cały czas miksujac. Masę wykładam na galaretkę a na wierzch wkładam pionowo biszkopty.
- Polewam polewą czekoladową i posypuję posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz