Bardzo lubię domowe czerwone pesto. W połączeniu ze smażonym bakłażanem, oliwkami i chorizo wychodzi smaczna przystawka, która zadowoli każdego.
Składniki:
na czerwone pesto:
- szklanka suszonych pomidorów
- 1/3 szklanki migdałów
- 40 g parmezanu
- 2 większe ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu
- 3/4 - 1 szklanki oliwy z oliwek
- 1 duży bakłażan
- 100 g chorizo
- garść orzechów laskowych
- garść zielonych oliwek
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Bakłażana myję i kroję w plastry o szerokości około 1 cm, posypuję solą i smażę na patelni z obu stron aż będzie miękki.
- Orzechy laskowe podsmażam na suchej patelni.
- Wszystkie składniki na czerwone pesto wkładam do blendera i dokładnie miksuję na jednolitą masę.
- Chorizo kroję na drobne kawałki i dodaję do pesto a następnie mieszam dokładnie. Wykładam na bakłażana, następnie kładę przekrojone na pół oliwki oraz posypuję uprażonymi orzechami laskowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz