Pyszna, lekko orzeźwiająca babka z wyrażenie wyczuwalnym smakiem mięty oraz cytryny. Z pewnością pokocha ją każdy kto lubi miętę.
Składniki na keksówkę:
Przygotowanie
Składniki na keksówkę:
- 4 duże jajka;
- 3/4 szklanki cukru kryształu;
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 190 g masła roztopionego;
- starta skórka z 1 cytryny;
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- około 10 listków mięty pokrojonych na male kawałki
Przygotowanie
- Jaja ubijam z cukrem na gęstą i puszystą masę. Cały czas miksując dodaję powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz roztopione i przestudzone masło. Na końcu dodaję sok i skórkę z cytryny oraz drobno posiekane listki mięty. Delikatnie mieszam i przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
- Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę 40 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz