Dziś czekoladowe salami, które jest proste, smaczne i szybkie do zrobienia. Ja je robię jedynie ze skórką pomarańczową ale można również dodać np. żurawinę lub orzechy.
Składniki:
Składniki:
- 300 g czekolady deserowej
- 120 ml śmietany kremówki 30%
- 50 g masła
- 100 g herbatników
- 100 g biszkoptów
- 1 szklanka skórki pomarańczowej (lub innych bakalii)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Herbatniki i biszkopty kruszę na mniejsze kawałki.
- Do garnuszka wkładam śmietankę, masło i czekoladę i rozpuszczam na małym ogniu. Wylewam masę na herbatniki, dodaję skórkę pomarańczową i delikatnie mieszam. Wykładam masę na folię i delikatnie formuję wałek. Zawijam w folię i odstawiam do lodówki.
- Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz