Co roku moja mama chodzi na grzyby. W tym roku zebrała ich tyle, że nie nadążała ich suszyć :). Cieszy mnie to ogromnie bo dzięki Niej zawsze mam zapas grzybów, które uwielbiam.
Pierwszy raz zrobiłam pizzę z grzybami i crème fraîche. Połączenie to tak przypadło mi do gustu, że z pewnością szybko je znowu powtórzę.
Składniki na 2 pizze o średnicy około 23 cm:
na ciasto:
Pierwszy raz zrobiłam pizzę z grzybami i crème fraîche. Połączenie to tak przypadło mi do gustu, że z pewnością szybko je znowu powtórzę.
Składniki na 2 pizze o średnicy około 23 cm:
na ciasto:
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 300 g mąki
- 150 ml wody
- 1/2 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
na farsz:
- 100 g suszonych grzybów
- 1 średnia cebula
- ok 200 g crème fraîche
- 4 łyżki masła
- parę listków pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Grzyby zalewam ciepłą wodą i odstawiam na minimum 30 minut.
- Suche drożdże, mąkę, cukier i sól wrzucam do miski i zalewam ciepłą wodą. Wyrabiam ciasto i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy używamy świeżych drożdży najpierw musimy zrobić zaczyn.
- Grzyby odcedzam i kroję na mniejsze kawałki, cebulę kroję w kostkę; wszystko podsmażam z solą i pieprzem na patelni na maśle.
- Ciasto dzielę na dwie części; każdą formuuję na kształt koła o średnicy 23 cm.
- Na ciasto kładę crème fraîche a następnie grzyby z cebulą. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 18 min.
- Posypuję świeżo posiekaną pietruszką.
Przepyszny przepis ! 🙂 Do pizzy używamy mąki wysokobiałkowej Caputo Farina ma aż 14 g białka.
OdpowiedzUsuńDo kiełbasy polecamy też grzyby suszone, świetnie smakują w pizzy, leśne dają super aromat.
Najlepsze grzyby suszone https://grzybysuszone-sklep.pl/ http://astiagrzyby.pl/