Uwielbiam połączenie maku i pomarańczy. Nigdy jednak sama nie zrobilam ciasta o takim połączeniu, aż do teraz.
Babka wyszła wilgotna, smaczna i rozeszla się w mgnieniu oka.
Składniki:
Babka wyszła wilgotna, smaczna i rozeszla się w mgnieniu oka.
Składniki:
- 6 jajek ( białka i żółtka osobno)
- 3/4 szklanki oleju
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki maku
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
- Białka ubijam na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaję cukier.
- Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia.
- Do ubitych białek z cukrem dodaję naprzemiennie mąkę z olejem i miksuję na małych obrotach.
- Na koniec dodaję żółtka, mak oraz ekstrakt pomarańczowy i wszystko dokładnie mieszam łyżką.
- Masę przelewam do silikonowej formy i piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 50 minut do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz