Moje pierwsze ciasto z żurawiną. Jest lekko kwaskowe, wilgotne i nafaszerowane owocami. Najlepiej smakuje na następny dzień. Babkę można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Ja nie zdążyłam tego zrobić bo ciasto rozeszło się błyskawicznie
Składniki na formę keksową o wymiarach 30x11cm:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 200 g miękkiego masła
- 10 ml oleju
- 1 szklanka cukru
- skórka starta z jednej cytryny
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 2/3 szklanki gęstego jogurtu
- 250 g świeżej żurawiny
Przygotowanie:
- Masło i olej miksuję z cukrem, stopniowo dodaję jajka, a następnie mąkę z proszkiem oraz sodą. Na końcu dodaję jogurt oraz sok i skórkę z cytryny. Miksuję do połączenia składników (masa jest gęsta)
- Do masy dodaję żurawinę i dokładnie mieszam.
- Masę wykładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę godzinę (do suchego patyczka) w temperaturze 165 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz