Składniki na formę o średnicy 19 cm:
mus śliwkowy:
- 500 g śliwek bez pestek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 łyżeczki cukru
masa serowa:
- 220 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżeczki cukru
dodatkowo
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny
- okrągłe biszkopty
Przygotowanie:
- Śliwki wrzucam do garnka, dodaję 5 łyżek wody, cukier i cynamon. Kiedy śliwki zaczynają się rozpadać blenduję je na jednolitą masę.
- Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody. 2/3 dodaję do musu śliwkowego.
- Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję mascarpone oraz cukier i 1/3 rozpuszczonej żelatyny.
- Formę wykładam biszkoptami, a następnie naprzemiennie wykładam łyżkę musu i łyżkę masy serowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz