Lekki i smaczny z wyraznie wyczuwalnym kokosem tort. Blat tortu można nasączyć herbatą lub rozcieńczonym sokiem z cytryny. Osobiście tego nie zrobiłam gdyż biszkopt nie był suchy. Tort można również udekorować bitą śmietaną.
Składniki na formę o średnicy 18 cm:
na biszkopt:
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- niecałe 1/2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczka proszku
na masę:
- 330 g jogurtu greckiego lub innego gęstego
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 40 ml wrzącej wody
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 princessa kokosowa
Przygotowanie:
- Biszkopt: białka ubijam na sztywno; pod koniec bijania dodaję cukier, następnie dodaję żółtka i mieszam łyżką, potem stopniowo dodaję przesiane mąki z proszkiem oraz wiórki kokosowe. Mieszam delikatnie łyżką i wylewam na blachę której dno jest wyłożone papierem. Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 30 minut do suchego patyczka; kiedy ostygnie dzielę na 3 blaty.
- Masa: kremówkę ubijam na sztywno, żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie i kiedy lekko ostygnie dodaję do kremówki, do kremówki dodaję również wiórki, cukier oraz posiekaną princessę; wszystko mieszam.
- Przełożenie: biszkopt - 1/3 masy- biszkopt - 1/3 masy -biszkopt - 1/3 masy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz