Klasyczne szpinakowe ciasto z warstwą truskawkową i lemon curd. Dzięki temu ostatniemu jest kwaskowe i orzezwiające.
warstwa szpinakowa:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 1/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
warstwa truskawkowa:
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 szklanka wrzącej wody
- 400 g jogurtu naturalnego gęstego
lemon curd:
- 2 cytryny
- 70 g cukru
- 70 g masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
Przygotowanie:
- Ciasto szpinakowe: jajka ubijam z cukrem; olej miksuję ze szpinakiem i dodaję do masy jajecznej; do powstałej masy dodaję mąkę z proszkiem i sodą; wszystko dokładnie mieszam i wylewam do formy piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni
- Kiedy ciasto szpinakowe ostygnie ścinam górę aby była do dekoracji ciasta.
- Galaretkę rozpuszczam w szklance wody, dodaję do niej jogurt, mieszam i wykładam na warstwę szpinakową.
- Lemon curd przygotowuję na parze. Do miski wkładam wyciśnięty sok z cytryny cukier i masło i mieszam na parze, następnie stopniowo dodaję jajko i żółtko i cały czas mieszam aż masa zgęstnieje. Masę można ostatecznie przygotować w garnku na wolnym ogniu ale trzeba uważać aby się nie przypaliła i nie zważyła. Należy ją również intensywnie mieszać gdyż inaczej w kremie może zacząć ścinać się jajko. Masę wykładam na warstwę truskawkową.
- Górę ciasta posypuję odkrojoną górą z ciast szpinakowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz