Uwielbiam ciasta drożdżowe. Kiedyś na stronie Trzeci talerz znalazłam przepis na drożdżówkę z makiem i orzechami. Postanowiłam zrobić swoją wersję i wzbogacić ją kruszonką. Ciasto okazało się rewelacyjne i z pewnością wykonam je ponownie.
Składniki na formę o wymiarach 17x17 cm
na ciasto drożdżowe:
- 20 g drożdży
- około 250 g mąki
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 50 g masła
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 50g zmielonych migdałów
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 1 jajko
masa makowa
- 70 g maku
- 2 białka
- 3-4 łyżeczki cukru pudru
na kruszonkę:
- 50 g mąki
- 30 g cukru
- 30 g masła
dodatkowo
- około 5 łyżek powideł
Przygotowanie:
- Masa makowa: mak zmielony zalewam wrzącym mlekiem lub wodą i odstawiam na noc; następnego dnia odciskam mak i dodaję do ubitych białek razem z cukrem.
- Ciasto drożdżowe: z drożdży, ciepłego mleka, łyżeczki cukru oraz łyżki mleka robię zaczyn, który dodaję do pozostałych składników ciasta; wszystko mieszam i wyrabiam ciasto; kiedy się klei dodaję odrobinę mąki; odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
- Masa orzechowo-migdałowa: wszystkie składniki dokładnie mieszam na jednolitą masę
- Kruszonka: wszystkie składniki mieszam i ugniatam, aż powstanie zbita masa, którą można kruszyć.
- Wyrośnięte ciasto dzielę na 3 części i wałkuję do wymiarów blachy. Do formy wyłożonej papierem wykładam pierwszą część ciasta, następnie kładę masę migdałowo - orzechową, przykrywam kolejną warstwą ciasta i smaruję powidłami, przykrywam ostatnią warstwą ciasta na którą wykładam masę makową. Całość posypuję kruszonką.
- Piekę 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz