Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2 małe ogórki gruntowe lub 1/3 dużego ogórka szklarniowego
- 1/4 papryki
- 2 plastry cebuli
- kawałeczek papryczki chili
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżeczki octu winnego
- 4 łyżki oliwy extra vergine lub zwykłej oliwy
- około 3/4 szklanki miąższu z delikatnego białego pieczywa
- opcjonalnie - 4 łyżki tequili
Przygotowanie:
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać. Pokroić na kawałki, zachować miąższ i sok a odrzucić nasiona (komory z nasionami najlepiej przetrzeć na sicie zawieszonym nad miską - dzięki temu zachowamy sok i pozbędziemy się nasion).
- Do soku z miąższem dodać obrane i pokrojone ogórki, cebulę oraz paprykę. Dodać chili, sok z limonki, ocet winny, oliwę, pieczywo oraz tequilę jeśli jej używamy.
- Przełożyć do pojemnika blendera i dokładnie zmiksować. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie konieczności cukrem i większą ilością chili. Chłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny (można też włożyć do zamrażarki na kilkanaście minut). Podawać z salsą (przepis poniżej) i opcjonalnie fetą.
PROPOZYCJA PODANIA
- salsa: pokrojone w kosteczkę warzywa użyte do przygotowania gazpacho + 1/2 łyżeczki skórki startej z limonki + 1 łyżka soku z limonki + 1 łyżeczka oliwy, świeżo zmielony pieprz i świeże zioła
- kilka kostek sera feta lub serka koziego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz