Składniki na 6 langos:
- 250 ml letniej wody
- 300 g maki
- 25g swiezych drozdzy
- 1/2 lyzeczki soli
- smietana kwasna
- zólty ser
- Drozdze rozpuszczam w letniej wodzie i odstawiam na 10 min w cieple miejsce do wyrosniecia
- Make przesiewam przez sito; dodaje sól i zaczyn; odstawiaam do wyrosniecia na 40 min. Jesli ciasto jest zbyt lepkie trzeba dodac wiecej maki
- Dziele ciasto na 6-7 czesci na mniejsze kulki; odstawiam na kolejne 10 min do wyrosniecia
- Rozgrzewam olej na patelni (okolo 0,5 cm)
- Kulki walkuje na cienkie ciasto z grubszymi brzegami i wrzucam na rozgrzany olej; smaze z obu stron az beda rumiane ( ok 2 min)
- Na srodek nakladam smietane kwasna i posypuje serem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz