Składniki:
- 2 x 300 g jogurtu naturalnego ( najlepszy grecki)
- galaretka truskawkowa
- galaretka cytrynowa
- 400 g świeżych truskawek
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
- Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 250 ml wody; kiedy ostygnie dodaję do niej 300 g jogurtu; wykładam warstwę na spód blachy i wstawiam do zastygnięcia do lodówki
- Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 250 ml wody i odstawiam do ostudzenia
- Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody i odstawiam do ostudzenia
- Około 300 g truskawek rozduszam widelcem ( pozostałe truskawki będą przykryte galaretką) i mieszam z jogurtem, dżemem 4 łyżkami galaretki truskawkowej oraz żelatyną; wykładam na warstwę cytrynową i odstawiam do lodówki
- Pozostałe truskawki kroję i wykładam na drugą warstwę; zalewam galaretką i wkładam do lodówki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz