Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka cynamonu
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego (najlepsze ciasto otrzymałam na jogurcie greckim)
- 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego ( niecała połowa szklanki
- 1 jabłko pokrojone w plasterki
- migdały siekane
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, migdały - przesiać, odłożyć.
Do większego naczynia wbić jajka, dodać miód, jogurt, olej. Wszystko wymieszać widelcem do połączenia. Wsypać suche przesiane składniki i wymieszać widelcem (mieszając w jednym kierunku), tylko do połączenia.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać (ciasto jest gęste).
Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, ale zazwyczaj dłużej, do tzw. suchego patyczka. W połowie pieczenia na ciasto włożyć migdały i jabłka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, następnie uwolnić z formy przekładając na paterę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz