środa, 15 sierpnia 2018

Przysmak Hanexa


Składniki:
na część czekoladową:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 mleczne czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki mleka
na część pomarańczową:
  • galaretka pomarańczowa
na część górną:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 duże łyżki jogurtu greckiego
  • 120 g białego serka typu Filadelfia
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • delicje szampańskie na górę
Przygotowanie::
  1. Galaretkę pomarańczową rozpuszczam w 250 ml wody i odstawiam do ostygnięcia; żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wrzącej wody.
  2. Ubijam śmietanę kremówkę
  3. Czekoladę rozpuszczam z mlekiem w garnku i studzę
  4. Mieszam razem kremówkę z ostudzoną czekoladą, kakao i żelatyną; wylewam na blachę i kładę do lodowki
  5. Na zastygłą warstwę czekoladową kładę zastygającą galaretkę. 
  6. Ubijam śmietanę kremówkę; dodaję do niej rozpuszczoną w niewielkiej ilości i ostudzoną żelatynę, serek cukier oraz jogurt i wszystko mieszam razem; wykładam na zastygniętą galaretkę; na górę kładę delicje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz