Składniki:
na część czekoladową:
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 mleczne czekolady
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki mleka
na część pomarańczową:
- galaretka pomarańczowa
na część górną:
- 200 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 duże łyżki jogurtu greckiego
- 120 g białego serka typu Filadelfia
- 3 łyżeczki żelatyny
- delicje szampańskie na górę
Przygotowanie::
- Galaretkę pomarańczową rozpuszczam w 250 ml wody i odstawiam do ostygnięcia; żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wrzącej wody.
- Ubijam śmietanę kremówkę
- Czekoladę rozpuszczam z mlekiem w garnku i studzę
- Mieszam razem kremówkę z ostudzoną czekoladą, kakao i żelatyną; wylewam na blachę i kładę do lodowki
- Na zastygłą warstwę czekoladową kładę zastygającą galaretkę.
- Ubijam śmietanę kremówkę; dodaję do niej rozpuszczoną w niewielkiej ilości i ostudzoną żelatynę, serek cukier oraz jogurt i wszystko mieszam razem; wykładam na zastygniętą galaretkę; na górę kładę delicje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz