Składniki na ok. 20 racuchów:
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 30 g drożdży
- łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- olej do smażenia
- 2 jabłka
- Drożdże rozkruszam z cukrem i 1 łyżką mąki, zalewam szklanką ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Do miski przesiewam mąkę, dodaję szczyptę soli, jajko, które było w temperaturze pokojowej, resztę ciepłego mleka oraz zaczyn. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie masa powinna mieć bąbelki na powierzchni. To znak, że drożdże pracują a konsystencja powinna być gęstsza niż na ciasto naleśnikowe.
- Jabłka myję, obieram, kroję na kawałki i dodaję do ciasta.
- Na patelni rozgrzewam olej. Warstwa oleju powinna wynosić około 5 mm.
- Kiedy olej jest już rozgrzany wylewam po 2 łyżki ciasta. Smażę z obu stron na rumiany kolor. Nadmiar tłuszczu z usmażonych racuchów usuwam za pomocą ręcznika kuchennego. Za każdym razem po usmażeniu porcji racuchów dodaję odrobinę oleju.
- Posypuję cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz