środa, 10 października 2018

Biszkopt

Składniki na formę o średnicy 26 cm:
    • 6 jajek
    • niecała 1 szklanka mąki pszennej
    • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • ¾ szklanki cukru
Przygotowanie:
  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki łyżką (nie mikserem!) aż do połączenia składników. 
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto. 
  3. Piec w 170*C przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz