Składniki na formę o średnicy 26 cm:
- • 6 jajek
• niecała 1 szklanka mąki pszennej
• 6 łyżek mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ¾ szklanki cukru
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki łyżką (nie mikserem!) aż do połączenia składników.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto.
- Piec w 170*C przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz