Składniki na ok. 15 sztuk:
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 1/3 kostki drożdży (około 30 g)
- łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- olej do smażenia
- 2 banany
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, drożdżami, cukrem i połową mleka. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Do zaczynu dodaj resztę mleka oraz jajko i wymieszaj, a następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok. 0,5-1 h (do podwojenia objętości).
- Banany rozgniec widelcem i wymieszaj z ciastem, odstaw całość na około 10 minut do podrośnięcia.
- Na patelni rozgrzej olej (około 0,5-1 cm). Aby sprawdzić, czy jest już wystarczająco gorący zanurz niewielką ilość ciasta, powinny pojawić się niewielkie bąbelki. Za pomocą łyżki wykładaj porcje ciasta i smaż na średnim ogniu na rumiano z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz