piątek, 12 października 2018

Tort leśny

Składniki:
na biszkopt:
  • 3 jajka
  • niecała 1/2 szklanka mąki pszennej 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/3 szklanki cukru 
na galaretkę czerwoną:
  • 1 galaretka poziomkowa
  • 250 g malin
na warstwę białą: 
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g jogurtu naturalnego
na warstwę niebieską:
  • 1 galaretka niebieska
  • 3 łyżki dżemu porzeczkowego
  • 200 g jogurtu naturalnego
dodatkowo:
  • 6 łyżek wódki wymieszanych z 6 łyżkami wody do nasączenia biszkoptu)
Przygotowanie: 
  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki łyżką (nie mikserem!) aż do połączenia składników. 
  2. Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto. 
  3. Piec w 170*C przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia. Podzielić ciasto na 2 blaty i każdy nasączyć wódką z wodą. 
  4. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody; zostawiam do ostygnięcia; kremówkę ubijam na sztywno i dodaję cukier, jogurt i żelatynę; 
  5. Biszkopt polać gorzką herbatą i posmarować cienką warstwą białą.
  6. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. ( w 250 ml). Jak zaczyna tęgnąć dodaję maliny i wykładam na biszkopt.
  7. Na galaretkę wykładam białą warstwę i przykrywam drugim płatem biszkoptowym, który skraplam tak jak poprzedni herbatą.
  8. Na biszkopt nakładam cienko warstwę dżemu porzeczkowego
  9. Galaretkę rozpuszczam w szklance wody kiedy jest chłodna dodaję jogurt i mieszam; jak zaczyna zastygać to wylać na dżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz