Składniki:
na biszkopt:- 3 jajka
- niecała 1/2 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- 1 galaretka poziomkowa
- 250 g malin
na warstwę białą:
- 300 ml śmietany kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 galaretka niebieska
- 3 łyżki dżemu porzeczkowego
- 200 g jogurtu naturalnego
dodatkowo:
- 6 łyżek wódki wymieszanych z 6 łyżkami wody do nasączenia biszkoptu)
Przygotowanie:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki łyżką (nie mikserem!) aż do połączenia składników.
- Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto.
- Piec w 170*C przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia. Podzielić ciasto na 2 blaty i każdy nasączyć wódką z wodą.
- Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody; zostawiam do ostygnięcia; kremówkę ubijam na sztywno i dodaję cukier, jogurt i żelatynę;
- Biszkopt polać gorzką herbatą i posmarować cienką warstwą białą.
- Galaretkę rozpuścić w szklance wody. ( w 250 ml). Jak zaczyna tęgnąć dodaję maliny i wykładam na biszkopt.
- Na galaretkę wykładam białą warstwę i przykrywam drugim płatem biszkoptowym, który skraplam tak jak poprzedni herbatą.
- Na biszkopt nakładam cienko warstwę dżemu porzeczkowego
- Galaretkę rozpuszczam w szklance wody kiedy jest chłodna dodaję jogurt i mieszam; jak zaczyna zastygać to wylać na dżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz