Składniki na okrągłą blachę:
na krem:
- 0,5 l mleka
- 1 paczka budyniu waniliowego
- 1/2 kostki masła
- 1/4 szklanka cukru
na ciasto:
- 25 dag mąki ( ok 23 łyżek; 1 łyżka = 1,2 dag)
- 25 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- niecała 1/2 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1/2 czubatej łyżki masła lub margaryny
- szczypta soli
- starta skórka z cytryny
na górną warstwę:
- 8 dag migdałów słupków
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mleka
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- ok 4 łyżek cukru
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuszczam z łyżeczką cukru w letnim mleku i odstawiam na 15 min w ciepłe miejsce.
- Pozostałe składniki ciasta wrzucam do miski i dodaję drożdże. Wyrabiam ciasto ( w razie potrzeby dodaję łyżkę mąki gdy ciasto jest bardzo rzadkie; odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wykładam na blachę i jeszcze raz odstawiam do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję górną warstwę.
- Wszystkie składniki na górną warstwę wrzucam do garnka i gotuję na lekkim ogniu aż do połączenia składników. Warstwę wylewam na drożdżowe ciasto i wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 min. Po 20 minutach wyłączam piekarnik ale ciasto zostawiam w środku.
- W międzyczasie przygotowuję krem: Według przepisu gotuję budyń. Kiedy lekko ostygnie wrzucam go do rozpuszczonego i ostygniętego masła połączonego z cukrem.
- Ciasto kiedy już ostygnie kroję na pół i w środek kładę krem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz