niedziela, 11 listopada 2018

Pszczeli przysmak


Składniki na okrągłą blachę:
na krem:

  • 0,5 l mleka
  • 1 paczka budyniu waniliowego
  • 1/2 kostki masła
  • 1/4 szklanka cukru
na ciasto:
  • 25 dag mąki ( ok 23 łyżek; 1 łyżka = 1,2 dag)
  • 25 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • niecała 1/2 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 czubatej łyżki masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • starta skórka z cytryny
na górną warstwę:
  • 8 dag migdałów słupków
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • ok 4 łyżek cukru
Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuszczam z łyżeczką cukru w letnim mleku i odstawiam na 15 min w ciepłe miejsce.
  2. Pozostałe składniki ciasta wrzucam do miski i dodaję drożdże. Wyrabiam ciasto ( w razie potrzeby dodaję łyżkę mąki gdy ciasto jest bardzo rzadkie; odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blachę i jeszcze raz odstawiam do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję górną warstwę.
  4. Wszystkie składniki na górną warstwę wrzucam do garnka i gotuję na lekkim ogniu aż do połączenia składników. Warstwę wylewam na drożdżowe ciasto i wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 min. Po 20 minutach wyłączam piekarnik ale ciasto zostawiam w środku. 
  5. W międzyczasie przygotowuję krem: Według przepisu gotuję budyń. Kiedy lekko ostygnie wrzucam go do rozpuszczonego i ostygniętego masła połączonego z cukrem.
  6. Ciasto kiedy już ostygnie kroję na pół i w środek kładę krem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz