Składniki:
- 2 szklanki pełnego mleka
- 3/4 szklanki soku z cytryny (około 4 - 5 cytryn)
- otarta skórka z 2 cytryn
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 350 g masła, w temperaturze pokojowej
- W garnuszku zagotowuję jedną szklankę mleka z cukrem.
- Drugą szklankę mleka miksuję z mąkami, jajkami i skórką z cytryny na jednolitą masę.
- Mleko z jajkami i mąką wlewam do wrzącego mleka i cały czas mieszam, gotując gęsty budyń na niedużym ogniu. Po chwili masa gęstnieje.
- Zdejmuje z palnika, przykrywam folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu), odstawić do wystudzenia.
- Masło ubijam na puszystą masę. Po chwili powoli dodaję do niego wystudzony budyń, cały czas miksując (gdy dodam budyń do masła za szybko może spowodować to zwarzenie się masy).
- Na samym końcu wlewam sok z cytryny, stopniowo, cały czas miksując, do połączenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz