Składniki:
na biszkopt:
dodatkowo:
Przygotowanie:
na biszkopt:
- • 6 jajek
• niecała 1 szklanka mąki pszennej
• 6 łyżek mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ¾ szklanki cukru
na krem:
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki soku z cytryny (około 4 - 5 cytryn)
- otarta skórka z 3 cytryn
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 370 g masła, w temperaturze pokojowej
- 200 g borówek
- wódka z wodą w proporcji 1;1 do nasączenia blatów
- pokruszone bezy
- czekolada do posypania
Przygotowanie:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki łyżką (nie mikserem!) aż do połączenia składników.
- Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto.
- Piec w 170*C przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia. Podzielić ciasto na 3 blaty i każdy nasączyć wódką z wodą.
- Krem cytrynowy: w garnuszku zagotować jedną szklankę mleka z cukrem. Drugą szklankę mleka zmiksować (najlepiej blenderem) z mąkami i jajkami i skórką z cytryny, na gładką masę. Mleko z jajkami i mąką wlać do wrzącego mleka, mieszać (cały czas!), gotując gęsty budyń na niedużym ogniu i czekając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu), odstawić do wystudzenia.
- Masło ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać do niego wystudzony budyń, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie budyniu do masła może spowodować zwarzenie się masy). Na samym końcu wlewać sok z cytryny, stopniowo, cały czas miksując, do połączenia.
- Na pierwszy płat wyłożyć borówki i pokryć je połową kremu cytrynowego; położyć drugi blat
- Kremówkę ubić i dodać do niej pokruszone bezy; wyłożyć na drugi blat i przykryć trzecim płatem, na górę wyłożyć resztę kremu cytrynowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz