na biszkopt:
- • 6 jajek
• niecała 1 szklanka mąki pszennej
• 6 łyżek mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ¾ szklanki cukru
na masę pomarańczową:
- 160 g czekolady gorzkiej pomarańczowej ( ja używałam czekolady z Wielkiej Brytanii ale można także użyć gorzkiej i dodać do niej 1 startą skórkę pomarańczową)
- 200 ml kremówki
na krem pomarańczowy:
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki soku z pomarańczy (około 2 pomarańcze)
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 370 g masła, w temperaturze pokojowej
dodatkowo:
- wódka z wodą w proporcji 1;1 do nasączenia blatów
- czekolada do posypania
Przygotowanie:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki łyżką (nie mikserem!) aż do połączenia składników.
- Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto.
- Piec w 170*C przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia. Podzielić ciasto na 3 blaty i każdy nasączyć wódką z wodą.
- Krem pomarańczowy przygotować według przepisu.
- Masa pomarańczowa: kremówkę ubić, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, kiedy ostygnie dodać do kremówki i wymieszać.
- Na pierwszy blat wykładam połowę kremu, następnie kładę drugi blat i wykładam na niego masę pomarańczową, którą przykrywam pozostałym kremem.
- Wierzch posypuję czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz