środa, 30 stycznia 2019

Tort pomarańczowa fantazja


Składniki:
na biszkopt:
    • 6 jajek
    • niecała 1 szklanka mąki pszennej
    • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • ¾ szklanki cukru

na masę pomarańczową:
  • 160 g czekolady gorzkiej pomarańczowej ( ja używałam czekolady z Wielkiej Brytanii ale można także użyć gorzkiej i dodać do niej 1 startą skórkę pomarańczową)
  • 200 ml kremówki
na krem pomarańczowy: 
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki soku z pomarańczy (około 2 pomarańcze)
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 370 g masła, w temperaturze pokojowej
dodatkowo:

  • wódka z wodą w proporcji 1;1 do nasączenia blatów
  • czekolada do posypania

Przygotowanie:
  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki łyżką (nie mikserem!) aż do połączenia składników. 
  2. Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto. 
  3. Piec w 170*C przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia. Podzielić ciasto na 3 blaty i każdy nasączyć wódką z wodą.
  4. Krem pomarańczowy przygotować według przepisu
  5. Masa pomarańczowa: kremówkę ubić, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, kiedy ostygnie dodać do kremówki i wymieszać.
  6. Na pierwszy blat wykładam połowę kremu, następnie kładę drugi blat i wykładam na niego masę pomarańczową, którą przykrywam pozostałym kremem.
  7. Wierzch posypuję czekoladą.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz