Składniki:
na biszkopt kakaowy na formę 25x25 cm
na biszkopt kakaowy na formę 25x25 cm
- 5 jajek - osobno białka i żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 niepełna szklanka mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
na bitą śmietanę:
- 900 ml śmietany kremówki
- ok 6 łyżek cukru pudru lub więcej jeśli masa ma być słodsza
na polewę:
- 100 g czekolady gorzkiej ( lub 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej jeśli ma być mniej słodka)
- 100 ml śmietany kremówki
dodatkowo:
- wódka do skropienia biszkoptu
Przygotowanie:
- Przygotowuję biszkopt. Białka ubijam na sztywno; następnie dodaję stopniowo cukier.
- Dodaję żółtka i pozostałe składniki; mieszam wszystko łyżką.
- Wykładam na blachę, której spód pokryty jest papierem.
- Piekę ok 45 min w temperaturze 170 stopni.
- Wyciągam z piekarnika i z wysokości kolan rzucam na podłogę; kiedy ostygnie dzielę na dwa blaty.
- Blat biszkoptu skrapiam wódką wymieszaną z wodą w proporcji 1:1
- Kremówkę ubijam na sztywno; pod koniec ubijania dodaję cukier.
- Kremówkę wykładam na pierwszy blat ( część kremówki zostawiam na górę do dekoracji) i przykrywam drugim blatem; odstawiam do lodówki na około 3h.
- W garnku na wolnym ogniu rozpuszczam czekoladę i kremówkę; kiedy jest rozpuszczona i lekko ostygnięta wylewam ją na biszkopt.
- Kiedy polewa czekoladowa jest zastygnięta wykonuję szprycą gwiazdki z bitej śmietany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz