na ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 300 g świeżego szpinaku lub 450 g mrożonego
- 500 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z połowy limonki
- 1/4 szklanki zaparzonej herbaty ( ja miałam herbatę z miętą)
- 1 galaretka poziomkowa
- ok 300 ml kremówki
- Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze razem z olejem.
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.
- Piekarnik nastawić na 170 termoobieg
- Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6 minut. Następnie wlać szpinak i wymieszać. Wsypać mąkę i jeszcze raz wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno). Piec przez około 50 minut do suchego patyczka.
- Ciasto wyjąć z pieca. Jak ostygnie przeciąć na pół i ściąć lekko górną część i pokruszyć. Będzie ona póżniej posypką.
- Galaretkę rozpuścić i ostudzić
- Kremówkę ubić i dodać do niej galaretkę, kiedy zacznie masa tęgnąć przełożyć blaty. Górę posypać pokruszonym ciastem szpinakowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz