środa, 30 stycznia 2019

Krem pomarańczowy


Składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki soku z pomarańczy (około 2 pomarańcze)
  • otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • niecała 1 szklanka cukru
  • około 140 g masła 
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości żelatyny
Przygotowanie:
W garnuszku zagotować jedną szklankę mleka z cukrem. Drugą szklankę mleka zmiksować (najlepiej blenderem) z mąkami i jajkami i skórką z pomarańczy na gładką masę. Mleko z jajkami i mąką wlać do wrzącego mleka, mieszać (cały czas!), gotując gęsty budyń na niedużym ogniu i czekając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, odstawić do wystudzenia.
Masło ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać do niego wystudzony budyń, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie budyniu do masła może spowodować zwarzenie się masy). Na samym końcu wlewać sok z pomarańczy i wystudzoną żelatynę, stopniowo, cały czas miksując, do połączenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz