Składniki na około 20 sztuk:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 4 łyżki stołowe masła roztopione i ostudzone
- kieliszek wódki
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuszczam w podgrzanym mleku z łyżką mąki i łyżką cukru; zostawiam w ciepłym miejscu na 15 minut
- Przesiewam mąkę, sól i cukier
- Jajko i żółtka ucieram z resztą cukru na puszystą masę
- Do miski z mąką wlewam drożdże i mieszam drewnianą łyżką; dodaję ubite jajka i wyrabiam ciasto
- Do wyrobionego ciasta dodaję alkohol, masło i znowu wyrabiam; odstawiam na 1 h do wyrośnięcia; ciasto nie może się kleić
- Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek ok 8 mm i wycinamy kółka
- Pączki przykrywamy ściereczką na około 30 min
- Rozgrzewamy w garnku olej do 180 stopni i smażymy z obu stron przez około 2 minuty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz