sobota, 9 lutego 2019

Sernik nowojorski



Składniki na blachę o średnicy 21 cm:
  • ok 100 g herbatników
  • 4 łyżki masła
  • 750 g sera typu filadelfia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy
Przygotowanie:
  1. Ciastka zmielić i wyłożyć na dno tortownicy; 
  2. Masło roztopić i wylać na ciastka; 
  3. Ser zmiksować około 2 minut; dodać cukier i cukier waniliowy - miksować na niskich obrotach, następnie dodać mąkę i budyń
  4. Dodać śmietanę i wymieszać
  5. Jajka rozbełtać i dodać do masy; wszystko wymieszać łyżką do połączenia składników
  6. Masę wylać na herbatniki a całą formę włożyć do drugiego naczynia wypełnionego wodą
  7. Piekarnik nagrzać do 170 stopni; Sernik przykryć folią aluminiową i piec przez 30 min; następnie zdjąć folię i piec kolejne 60 minut w temperaturze 150 stopni
  8. Wyciągamy i studzimy przez 10 min

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz