Składniki na blachę o średnicy 21 cm:
- ok 100 g herbatników
- 4 łyżki masła
- 750 g sera typu filadelfia
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy
Przygotowanie:
- Ciastka zmielić i wyłożyć na dno tortownicy;
- Masło roztopić i wylać na ciastka;
- Ser zmiksować około 2 minut; dodać cukier i cukier waniliowy - miksować na niskich obrotach, następnie dodać mąkę i budyń
- Dodać śmietanę i wymieszać
- Jajka rozbełtać i dodać do masy; wszystko wymieszać łyżką do połączenia składników
- Masę wylać na herbatniki a całą formę włożyć do drugiego naczynia wypełnionego wodą
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni; Sernik przykryć folią aluminiową i piec przez 30 min; następnie zdjąć folię i piec kolejne 60 minut w temperaturze 150 stopni
- Wyciągamy i studzimy przez 10 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz