poniedziałek, 11 lutego 2019

Pierogi ruskie z pieczarkami

Składniki na ok 25 -30 pierogów w zależności od wielkości:
na ciasto:
  • 2 szklanki mąki (u mnie szklanka ma 350 ml)
  • 1 łyżka miękkiego masła ( może być nawet rozpuszczone
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • ok 3/4 szklanki gorącej wody (może być nawet wrząca)
na farsz:
  • 1 cebula
  • 200 g tłustego sera
  • 3 duże ziemniaki
  • 10 pieczarek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
  1. Mąkę wrzucam do garnka ( to moja metoda, która dla mnie jest łatwiejsza niż wyrabianie ciasta na stolnicy), wbijam jajko, dodaję masło i sól i wszystko lekko mieszam.
  2. Następnie wlewam wodę i wszystko mieszam łyżką; kiedy składniki się połączą kończę wyrabiać ciasto rękoma. Im cieplejsza woda tym łatwiej urabia się ciasto. Kiedy ciasto podczas wyrabiania klei się do rąk dodaję odrobinę mąki.
  3. Cebulę i pieczarki kroję w kostkę i podsmażam na patelni ( cebula musi być dobrze podsmażona, dlatego najpierw możemy podsmażyć cebulę a potem dorzucić na patelnię pieczarki).
  4. Ziemniaki przeciskam przez maszynkę lub miażdżę dokładnie widelcem na jednolitą masę, dodaję ser oraz cebulę i pieczarki, wszystko dokładnie mieszam.
  5. Ciasto rozwałkowuję i szklanką wykrawam kółka; nakładam farsz na środek pieroga i sklejam brzegi ( jeśli nie chcą się skleić to brzeg lekko smaruję wodą).
  6. Pierogi wrzucam do wrzącej wody i gotuję 2 minuty od wypłynięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz